Dynamics 365 F&O, BC of toch CE?

Wij leggen het graag aan je uit en denken mee voor de juiste oplossing

Dynamics 365 Finance & Operations (voorheen Dynamics AX) en Dynamics 365 Business Central (voorheen Dynamics NAV) zijn beide krachtige ERP-oplossingen die ontworpen zijn om bedrijfsprocessen te automatiseren en te optimaliseren. Dynamics 365 CE ondersteunt juist processen in de front-office, zoals Sales, Marketing en Customer of Field Service. Soms is het lastig om te bepalen wat je nodig hebt voor een specifieke uitdaging. Hieronder geef ik iets meer duidelijkheid over de verschillen.

Het belangrijkste verschil tussen Dynamics 365 Finance & Operations en Dynamics 365 Business Central is de schaal en complexiteit van de bedrijfsprocessen die ze ondersteunen. Dynamics 365 Finance & Operations is ontworpen voor grotere bedrijven die complexe, wereldwijde bedrijfsprocessen hebben en die mogelijk meerdere entiteiten of juridische entiteiten hebben die geconsolideerd moeten worden. Dynamics 365 Finance & Operations ondersteunt bijvoorbeeld geavanceerde financiële en boekhoudkundige functies, zoals budgettering, financiële consolidatie en valutabeheer. Ook ondersteunt het geavanceerde productieprocessen, supply chain management en projectmanagement.

Dynamics 365 Business Central daarentegen, is ontworpen voor kleinere en middelgrote bedrijven met minder complexe bedrijfsprocessen. Het biedt nog steeds een uitgebreide set aan functionaliteiten om bedrijfsprocessen te ondersteunen, maar met minder complexiteit en schaalbaarheid dan Dynamics 365 Finance & Operations. Dynamics 365 Business Central is daarnaast gebruiksvriendelijker en gemakkelijker te implementeren dan Dynamics 365 Finance & Operations. Het ondersteunt bijvoorbeeld basisfinanciën en boekhoudkundige functies, inkoop- en verkoopprocessen, eenvoudige voorraadbeheer en basisproductieprocessen.


Aanpasbaarheid systemen

Beide systemen kunnen worden geconfigureerd en aangepast aan de specifieke behoeften van een organisatie, maar het zijn geen low-code platforms zoals bijvoorbeeld Microsoft Power Apps, waarop Dynamics 365 CE is gebaseerd.

Hoewel de systemen mogelijkheden bieden voor het aanpassen van bepaalde bedrijfsprocessen zonder dat er diepgaande programmeerkennis vereist is, vereisen ze wel een specifieke kennis van de ERP-functionaliteit en configuratie. Het is dus niet zo dat gebruikers zonder enige technische kennis en vaardigheden Dynamics 365 Finance & Operations of Business Central gemakkelijk kunnen aanpassen en configureren, zoals bij een low-code platform het geval kan zijn.


Dynamics 365 Sales voor ERP functionaliteit

Als de behoefte aan ERP-functionaliteit echter beperkt is en bijvoorbeeld Dynamics 365 Sales al in gebruik is, kan het uitbreiden van Dynamics 365 Sales in sommige gevallen inderdaad een goede optie zijn. Het is echter belangrijk om na te gaan of Dynamics 365 Sales voldoende schaalbaar is voor toekomstige behoeften. Je bent dan immers je eigen oplossing aan het ontwikkelen en productontwikkeling kost geld, op langere termijn soms meer dan een standaardoplossing.


Hoe eenvoudig is uitbreiden van Dynamics 365 CE dan?

Dynamics 365 CE en de bijbehorende Power Platform componenten bieden verschillende low-code mogelijkheden voor het bouwen van applicaties en workflows zonder diepgaande programmeerkennis. De verschillende apps die binnen de CE-suite worden aangeboden (Sales, Marketing, Customer Service, Field Service) zijn namelijk eigenlijk allemaal losse Power Apps gebaseerd op de Dataverse. Alle Power Apps zijn in meer of mindere mate aanpasbaar, maar je kunt er ook nieuwe Power Apps op maken. Power Apps is een low-code ontwikkelingsplatform waarmee gebruikers op visuele wijze apps kunnen bouwen zonder te hoeven programmeren. Met Power Apps kunnen gebruikers snel en gemakkelijk tabellen, formulieren, weergaven, dashboards, portals en mobiele apps bouwen en deze desgewenst integreren met Dynamics 365 CE Apps.

Over het algemeen zijn low-code oplossingen goedkoper dan pro-code oplossingen. Dit komt omdat het ontwikkelen van software met traditionele programmeertalen, ook wel pro-code genoemd, vaak veel tijd, expertise en middelen vereist. Met low-code ontwikkelingsplatformen kunnen bedrijven daarentegen op visuele wijze applicaties bouwen en workflows automatiseren zonder diepgaande programmeerkennis. Dit kan aanzienlijk besparen op de kosten van softwareontwikkeling, vooral voor kleine tot middelgrote bedrijven die geen grote IT-budgetten hebben.


Welk Microsoft applicatie moet ik nou kiezen?

Dat hangt vanzelfsprekend af van de specifieke klantbehoefte en de verwachte toekomstige groei en/of veranderingen. MKB+ Bedrijven uit traditionele branches hebben processen die al decennia goed werken. Hiervoor zijn passende producten verkrijgbaar. Die kunnen voor de logistiek of productie vaak goed uit de voeten met Business Central of Finance & Operations. 

Bedrijven in niches of die nog in een scale-up fase zitten, hebben niet de behoefte aan en budget voor een groter ERP systeem en willen gecontroleerd groeien en flexibel zijn. Dan kan een onderzoek naar kleinere oplossingen/uitbreidingen op basis van het Power Platform lonen. Wij kunnen daarbij alle informatie over mogelijkheden bieden en denken met je mee over je huidige processen. Een soort business coach die die lekkende kraan gelijk even fikst en samen met je het toekomstige proces schetst.


Neem vrijblijvend contact op voor nieuwe inspiratie.